Meteen naar de inhoud

Hoe kom ik aan een SSL Certificaat?

Inmiddels heb je alles gelezen over wat een SSL Certificaat is, waaorm je er een nodig hebt en welke soorten certificaten er zijn. Nu kom je bij de stap dat je er daadwerkelijk een gaat aanvragen. Er zitten mogelijk wel kosten verbonden aan een SSL certificaat. Een enkel domein DV-certificaat is de goedkoopste variant, soms zelfs gratis.

Stap 1: Genereren van een Certificate Signing Request (CSR)

Een Certificate Signing Request (CSR) is een bestand dat je nodig hebt om een SSL-certificaat aan te vragen. Dit bestand bevat jouw openbare sleutel en de informatie die je eerder hebt verstrekt. Je hostingprovider of serverbeheerder kan je helpen bij het genereren van een CSR. Zorg ervoor dat je de CSR op een veilige plaats bewaart, omdat je deze nodig hebt in het volgende stadium van het aanvraagproces.

Stap 2: SSL-certificaat aanvragen

Nu je je CSR hebt gegenereerd, is het tijd om je SSL-certificaat daadwerkelijk aan te vragen. Je kunt een SSL-certificaat aanvragen bij een betrouwbare Certificate Authority (CA) of een SSL-certificaatleverancier. Bezoek hun website en zoek naar de sectie ‘SSL-certificaten’ of ‘Aanvragen’. Volg de instructies op het scherm en zorg ervoor dat je de gevraagde informatie, waaronder je CSR, correct invoert.

Stap 3: Validatieproces

Na het indienen van je aanvraag, begint de Certificate Authority of leverancier met het validatieproces om je aanvraag te verifiëren. Het validatieproces is afhankelijk van het type SSL-certificaat dat je hebt gekozen. Voor domeinvalidatie is het proces eenvoudiger dan voor Extended Validation (EV)-certificaten.

Bij domeinvalidatie moet je aantonen dat je daadwerkelijk controle hebt over het domein waarvoor je het SSL-certificaat aanvraagt. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan:

  1. Bestandsvalidatie: Je ontvangt een bestand van de Certificate Authority of leverancier dat je op je website moet plaatsen. Volg de instructies die je ontvangt en plaats het bestand op de aangegeven locatie op je website.
  2. DNS-recordvalidatie: Je krijgt een unieke waarde die je moet toevoegen als een DNS-record voor je domein. Dit kan worden gedaan via het controlepaneel van je domeinhost of DNS-provider.
  3. E-mailvalidatie: Je ontvangt een e-mail op het adres dat is gekoppeld aan het domein waarvoor je het SSL-certificaat aanvraagt. In de e-mail staan instructies om de validatie uit te voeren.

Het validatieproces voor domeinvalidatie (DV) is over het algemeen sneller en eenvoudiger dan voor OV- en EV-certificaten, waarbij een uitgebreidere validatie van de organisatie vereist is. Als je nog vragen hebt over het validatieproces of hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste validatiemethode, neem dan contact op met de Certificate Authority of leverancier waar je je SSL-certificaat aanvraagt. Ze staan klaar om je te helpen bij elke stap van het proces.

Stap 4: Certificaatuitgifte

Zodra je aanvraag is geverifieerd en goedgekeurd, zal de Certificate Authority of leverancier je SSL-certificaat genereren en naar je toesturen. Dit certificaat bevat jouw openbare sleutel en andere relevante informatie. Bewaar het SSL-certificaat op een veilige plaats.

Stap 5: SSL-certificaat installeren

Nu je het SSL-certificaat hebt ontvangen, moet je het op je website installeren. Neem contact op met je hostingprovider of serverbeheerder voor instructies over hoe je het SSL-certificaat kunt installeren. Ze kunnen je door het proces begeleiden of het zelfs voor je doen.

Gefeliciteerd! Je hebt succesvol een SSL-certificaat aangevraagd en geïnstalleerd voor je website. Nu is je website beveiligd met een versleutelde verbinding, waardoor de gegevens van je gebruikers veilig worden overgedragen.